Turisme Actiu

Turisme actiu amb allotjament a una casa rural

La proximitat al Parc Natural dels Ports, les rutes senyalitzades per a realitzar en bicicleta o passejant, com la Via Verda, i la infinitat d’excursions que es poden realitzar fan d’aquesta zona un paradís pels amants de la natura.

Aquí els deixem algunes propostes, que anirem ampliant i actualitzant

Rutes en bicicleta a la Terra Alta

Via Verda de la Terra Alta

La Via Verda és una proposta turística, cultural i esportiva que segueix part del traçat de l’antic ferrocarril, ara asfaltat, que unia les poblacions de Tortosa i Puebla de Hijar. L’itinerari creua les serres de Pàndols i de Cavalls, on encara ara hi ha paratges pràcticament verges on és possible gaudir de la tranquil·litat i el silenci en plena natura.

Recorre zones que presenten una sorprenent diversitat de paisatges i que alternen els ambients rurals, amb predomini dels conreus de secà, amb les zones boscoses de relleu muntanyós on dominen les formes abruptes de parets escarpades, els congostos, les gorges, els passos estrets i els petits embassaments conformats pel riu Canaletes.

La Via Verda de la Terra Alta transcorre entre l’estació d’Arnes-Lledó i l’estació del Pinell de Brai, i creua els termes d’Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai.

Es pot fer a peu, en bicicleta de qualsevol tipus o a cavall, i també és apte per a les persones que van en cadira de rodes. Tot el recorregut està acondicionat amb bancs, papereres i trams enjardinats, a més de dues fonts d’aigua potable a Bot i la Fontcalda.

Recomanable portar llanternes (opció que entusiasma als més petits), ja que en alguns trams s’atravessen túnels amb escassa il·luminació.

Recorregut: 24 Km
Dificultat: Fàcil
Més informació a Internet:
Via Verda de la Terra Alta (enllaç)
Lloguer de Bicicletes:
Esgambi (enllaç)
Montsport (enllaç)

Xarxa Ciclista de la Terra Alta

La bicicleta és bona amiga. T’escolta en silenci i s’adapta al teu estat d’ànim. Amb ella és un plaer recórrer el paisatge de la Terra Alta, perdre’s i retrobar-se a alguna de les 13 rutes traçades per anar en dues rodes travessant els indrets més característics d’aquesta comarca.

La xarxa te un total de 270 Km amb diferent nivells de dificultat, en funció de la ruta escollida. El recorregut es pot iniciar des de qualsevol municipi de la comarca.

Podeu descarregar-vos mapa de la xarxa ciclista de la Terra Alta

Excursions per la Terra Alta

Roques d’en Benet -Horta de Sant Joan (Terra Alta)

L’ascensió a les Roques de Benet és una d’aquelles excursions poc habituals, que amb poc esforç ofereixen una gran recompensa.

El trajecte caminant dura 1:15 h. fins al cim, les vistes des de d’alt son espectaculars, ja que poden contemplar-se casi per complet el Matarranya i la Terra Alta.

És una excursió apte per a tot tipus de persones, tot i que el tram final es realitza per una torrentera pedregosa, i el ritme és lent. Apte també per a nens, tot i que amb prudència al cim.

És també una bona excursió per a l’avistament de fauna, especialment cabres salvatges i voltors.

La Fontcalda – Gandesa (Terra Alta)

Prop del riu Canaletes, entre alzines, pinedes i engorjats de pedra calcària s’arriba la Fontcalda, un magnífic espai natural, verd per la proximitat del riu.

El seu nom està vinculat a la presència d’una font d’aigua medicinal que brolla a 28 graus de temperatura, just a l’esquerra del riu Canaletes, són aigües que duen clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, aquesta font es coneix popularment amb el nom de la “Font dels Xorros”.

El Santuari de la Fontcalda està ja documentat des del segle XIV, si bé l’església actual data del segle XVIII i és d’estil neoclàssic. L’any 1936, durant la Guerra Civil Espanyola, el santuari va ser cremat i es va destruir l’altar barroc i la imatge antiga de la Mare de Déu que albergava. A la plaça de l’església hi ha dos edificis destinats a allotjament, amb bar i restaurant , a més, s’ha habilitat una zona de lleure, amb taules de pedra, banys i dutxes.

Un dels trams dels engorjats per on transcorre el riu Canaletes està habilitat per al bany.

El Santuari de la Fontcalda és punt de parada obligatori per als aficionats al cicloturisme, ja que ben a prop hi passa la Via Verda de la Terra Alta.

Tossal d’en Grilló – Prat de Compte (Terra Alta)

Al Tossal d’en Grilló hi podem arribar en cotxe a través del Coll de la Carrasqueta.

Les vistes son excel·lents al llarg de tot el recorregut a peu, ja que començarem al cim, a 1.071 m, i segueix al llarg de tota la cresta de la muntanya.

L’ascens en cotxe, però, es realitza per una pista que en molts trams circula al costat de desnivells elevats que poden impressionar.

És recomanable utilitzar un vehicle 4×4, tot i que si es realitza amb turisme es pot deixar quan comença la pendent més forta i realitzar un tram més llarg a peu (afegirem uns 6 km de pujada per la pista).