Turisme Cultural

Les possibilitats de gaudir des de la Casa Rural del patrimoni cultural

A més a més de les visites als pobles de la Terra Alta la zona compta també amb moltes altres ofertes culturals.

Art al Ras

Art al Ras és una proposta cultural de la Terra Alta on diferents artistes realitzen una sèrie d’actuacions escultòriques fetes amb tècniques diverses, tenint en compte els diferents materials que podem trobar pels indrets de la comarca (fusta, pedra, argila, ferro, etc.) i que es distribueixen pels camins que uneixen els pobles de la Terra Alta. Actualment aquestes escultures decoren el paisatge de la comarca, integrades totalment en l’entorn que les acull.

Al municipi de caseres s’hi troba una exposició amb totes les obres del recorregut.

1r Tram Caseres – Horta de Sant Joan.15 km. Sortida des de Caseres pel passeig de la Font.

Obres: “Horaci l’eriçó pintor”, “Formats en la natura” , “La memòria de l’aigua” , “Mirall del Nord” , “El pas del temps” , “Estel”.

2n Tram Via Verda de la Terra Alta (Estació d’Arnes – Bot). 13 km. Sortida des de l’estació d’Arnes –Lledó a la Via Verda de la Terra Alta

Obres: “Canvi de sentit” “Els cinc continents” , “Érase una vez” , “Encara Avui”

3r tram Bot – Gandesa.  9 km. Sortida de Bot per la carretera T-3531 direcció Gandesa i a 1 quilòmetre agafeu el camí de la dreta (ruta 10 xarxa BTT)

Obres: “Sense títol” , “Camí de Gandesa a Bot” , “l’Espant”

4t tram Gandesa – Corbera d’Ebre. Sortida de Gandesa per la carretera c-43. A uns 3 quilòmetres, agafeu el camí de l’esquerra (ruta 11 xarxa BTT). 11 km.

Obres: “Encara estic Viu”, “Gats”, “Frutos del Olvido” , “Sense Terra no hi ha arrels”, “Fràgil”.

5è tram Corbera d’Ebre – Vilalba dels Arcs. Sortida de Corbera d’Ebre pel Poble Vell. 8 km.

Obres: “Tòtem” ,”Plegadores d´olives”, “Desapareguts”, “Terra, arrels i fruits”, “Paisatge de tardor”, “Bolets”, “L´esforç”, “La Saviesa de la Terra”.

6è tram Vilalba dels Arcs – La Fatarella. 9 km. Sortida de Vilalba dels Arcs pel porxo del bassot

Obres: “Sense títol”, “El senyor de la Costa”, “Pedres”, “Gallines”, ”Cabana de pedra seca”

7è tram la Fatarella – La Pobla de Massaluca.  20 km. Sortida de la Fatarella pel carrer molins.

Obres: “Camins de la Terra Alta”, “Res pública”, “Matinada al bosc”, “Atrapat al cercle”

8è tram la Pobla de Massaluca – Batea. 13.5 km. Sortida de la Pobla de massaluca per la carretera tv-7231. A 3 km agafeu la pista de l’esquerra.

Obres: “Punts de Vista”.

9è tram Batea – Caseres. 10,5 km. Sortida de Batea per la carretera c-221. A 1 km agafeu la pista de l’esquerra (ruta 8 xarxa BTT).

Obres: “La Força del Vent”.

Fitxa tècnica

Punt inici proposat: Caseres

Mitjà de transport: La ruta es pot realitzar amb cotxe excepte el tram de la Via Verda que s’ha de fer amb bicicleta o a peu. Cal transitar amb prudència, ja que els camins són utilitzats per multitud d’usuaris (pagesos, bicicletes, caminants, etc. )

Quilòmetres totals: 110

Suggeriments

Descobriu passejant pels municipis racons de gran bellesa, carrers estrets, porxos, arcades i monuments carregats d’història.

Degusteu a cada municipi els productes típics elaborats de forma artesanal

Ruta de la Pau

La Terra Alta va ser escenari d’un dels episodis més dramàtics de la Guerra Civil Espanyola, la batalla de l’Ebre. La Ruta de la Pau és un homenatge a la pau i, alhora, un camí per a senderistes ple de paratges on, seixanta anys després d’aquell sagnant enfrontament, regna el silenci.

Es tracta d’un itinerari circular que, fent ús de la senyalització dels GR i dels PR de la comarca, fa un recorregut pels indrets que van tenir més rellevància durant la batalla de l’Ebre. Comença i acaba a Gandesa, passant per la Fontcalda, Prat de Comte, Bot, Coll del Moro, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Corbera d’Ebre, en un recorregut de 74 quilòmetres. Aquest itinerari té una variant que l’enllaça amb la població del Pinell del Brai.

La ruta ofereix diverses possibilitats, ja que si no es vol fer completa, es pot escurçar o allargar accedint-hi o sortint-ne per altres itineraris també assenyalats com a GR o PR. El Consell Comarcal de la Terra Alta ha editat una completíssima guia en què els excursionistes trobaran tota la informació i tota mena de recomanacions sobre els itineraris a seguir, a més de dades generals sobre la comarca i apunts històrics.

Espais de la Batalla de l’Ebre

La batalla de l’Ebre va ser sense dubte la més dura, sagnant i decisiva de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). L’enfrontament va tenir lloc en terres de les actuals comarques catalanes de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre a la segona meitat de l’any 1938.

El recorregut pel territori dels Espais de la Batalla de l’Ebre inclou tot un seguit de rutes pels espai històrics i centres d’interpretació distribuïts al llarg de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, els principals escenaris dels 115 dies de combats.

Actualment hi ha en funcionament cinc Centres d’Interpretació que ajuden a entendre al visitant què va suposar la Batalla de l’Ebre:

C.I. 115 Dies (Corbera d’Ebre)

115 dies van ser els que va durar la batalla i és el nom del centre d’interpretació que mostra el desenvolupament de la batalla de l’Ebre i ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl•lic i polític.

El centre ens presenta el desenvolupament dels combats a través de diversos diorames molt ben realitzats que expliquen el context (La nit de Sant Jaume), preparació (El pas del riu), realització (115 dies de combats) i resultat de la batalla (L’últim dia).

Finalment, un audiovisual ens mostra, a través del testimoni de nens (avui avis) que visqueren la campanya i els temps immediatament posteriors, les conseqüències de la guerra, invitant a la reflexió.

C.I. Soldats a les Trinxeres (Vilalba del Arcs)

Al Centre d’Interpretació “Soldats a les trinxeres” es volen mostrar les situacions i les emocions viscudes pels soldats al camp de batalla en la seva vida diària. És per aquest motiu que l’exposició està dividida en dues àrees generals: la del soldat i la de la persona.

C.I. Hospitals de Sang (Batea)

Hospitals de Sang ens presenta com es va estructurar l’assistència a les persones ferides i ens dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear entorn la Batalla de l’Ebre.

C.I. Les Veus del Front (Pinell de Brai)

Les veus del front aproparà el visitant al paper que la premsa i la propaganda d’ambdós bàndols va jugar durant la Batalla de l’Ebre.

C.I. Internacionals a l’Ebre (La Fatarella)

L’exposició analitza els aspectes de política i diplomàcia internacional vinculats al conflicte espanyol, i del moviment voluntari, sorgit com a resposta de la no intervenció de les democràcies. Aquests factors van condicionar la guerra civil fins les darreres conseqüències: la derrota de la República.

A més podem visitar diferents espais històrics com:

Les Trinxeres dels Barrancs

L’espai històric dels Barrancs, partida agrària de Vilalba dels Arcs, forma part de la línia defensiva que les forces republicanes van establir entre aquesta població i la de la Pobla de Massaluca. De les obres de fortificació efectuades per les unitats republicanes es conserven prop de 700 metres de trinxera amb diferents elements: pous de tirador, refugis i xaboles i línies d’evacuació

Les Trinxeres de les Devees

La posició de les Devees forma part de la xarxa de protecció del poble de la Fatarella. El refugi que encara es conserva el construeixen els soldats de la posició i l’utilitzen com a cambra per a dormir i lloc de resguard. Damunt del refugi s’hi pot veure part de la línia de trinxera, de la qual és ressenyable la seva forma de ziga-zaga que permet reduir l’efecte dels obusos enemics i facilita la defensa.

Poble Vell de Corbera d’Ebre

El Poble Vell de Corbera d’Ebre, situat al capdamunt del turó de la Montera, esdevé un símbol clar i evident de la tragèdia de la guerra. Amb una població l’any 1938 propera als 2.500 habitants, els seus carrers i cases en runes són, avui dia, un testimoni mut de la violència i de les brutals conseqüències dels bombardeigs aeris i d’artilleria que pateixen durant tota la batalla les poblacions civils de la zona.

Les Cases Caigudes de Pinell de Brai

Les cases caigudes del Pinell de Brai són un record evident de l’estat en què quedà la població després de quatre mesos de combats i bombardeigs sobre la reraguarda republicana

El Bassot (Vilalba dels Arcs)

El municipi de Vilalba dels Arcs es troba sobre un petit turó, a la cota 452, que s’alça entre la vall dels Prats i el barranc de les Capçades. Entre tots dos, es troben els rentadors i la font, que abastia d’aigua el poble.

Serra de Pàndols: Cota 705

La cota 705, també coneguda com la Punta Alta, es converteix en un espai clau de la batalla. Des de la seva privilegiada situació es podien controlar i batre la resta de cotes que l’envolten. La seva ubicació, a les estrebacions de la serralada, fa possible el control de la vall, del nucli del Pinell de Brai i de part de la serra de Cavalls, amb el vèrtex de Sant Marc com a punta més propera.

Coll del Moro

L’observatori del bàndol revoltat al Coll del Moro eta ubicat sobre una terrassa a 470 m sobre el nivell del mar.

L’aspecte estratègic d’aquest indret és la clau per entendre l’ofensiva republicana sobre Gandesa.

Memorial de les Camposines

Dins del terme municipal de la Fatarella, a la partida de les Camposines, s’ha construït  un Monument-Ossera que compleix dues funcions ben definides:

En primer lloc, aquest espai, s’ha concebut com un monument a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies o bàndols.

En segon lloc, l’espai acull, l’ossera, un espai restringit al públic.

Més  informació a Internet:

Espais de la Batalla de l’Ebre

Rutes Borrell 4×4

Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (Gandesa)

El Centre d’Estudis Batalla de l’Ebre, va néixer per iniciativa d’un grup d’estudiosos i col·leccionistes de Gandesa, interessats amb la història, la recuperació de material documental, bèl·lic i cultural de l’època compresa entre els mesos de juliol a Novembre de 1938, ( 25 de juliol al 14 de novembre ) data en que va tenir lloc la sagnant, trista i malauradament famosa Batalla de l’Ebre, en el decurs de la Guerra Civil Espanyola.

L’objectiu del Centre d’Estudis és el de potenciar el coneixement d’una part de la història del nostre país a partir d’una visita a l’exposició permanent, així com també protegir aquest llegat per donar-lo a conèixer d’una forma adequada als diferents segments de la població de la nostra societat (escolars, joves, gent gran, etc.).

Centre Picasso (Horta de Sant Joan)

El Centre Picasso està ubicat a l’Antic Hospital d’Horta de Sant Joan, el museu ofereix reproduccions facsímils de totes les obres de Picasso vinculades amb la població, tant les que va realitzar durant les seves dues estances a Horta de Sant Joan com altres pintades a París o Barcelona i que reflectint aspectes del poble i la seva comarca.